Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego kawałka chleba, jakim się dzielimy w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Chleb w religii chrześcijańskiej ma naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Przed laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy kościołach i klasztorach, obecnie oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to przede wszystkim na wigilię we wszystkich domach oplatki będą się pojawiać.
Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w piecu i przycina na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+